Breadcrumb

Het oog

Het oog is als een camera. Het laat licht binnen door het hoornvlies, net als bij de lensopening van een camera. De hoeveelheid licht die het oog kan binnenkomen, wordt gecontroleerd door de pupil. Deze opent en sluit zich zoals de sluiter van een fototoestel. Het licht komt samen op het netvlies, dat het beeld naar de hersenen stuurt, net zoals gebeurt bij een fotorolletje dat licht vastlegt (de foto).

Andere structuren van het oog dragen bij aan de belangrijkste taak van het zien zelf. Sommige structuren (zoals tranen en bloed) bevochtigen en voeden het oog. Het oog bevat ook spieren die ervoor zorgen dat het oog kan bewegen. Sommige beschermen het oog tegen beschadiging (zoals de oogleden en het epitheel van het hoornvlies). Weer andere structuren functioneren als boodschappers, die prikkels naar de hersenen sturen (zoals de pijnzenuwen in het hoornvlies en de oogzenuw achter het netvlies).

In elke structuurlaag van het oog kan beschadiging of een ziekte ontstaan. Daarom is het vak oogheelkunde in verschillende expertisegebieden onderverdeeld.

Het oog
 1. Straalvormig lichaam

 2. Sclera

 3. Vaatvlies

 4. Netvlies

 5. Fovea

 6. Centrale retinale slagader en ader

 7. Blinde vlek

 8. Oogzenuw

 9. Ophangband

 10. Kamervocht

 11. Hoornvlies

 12. Pupil

 13. Iris

 14. Lens